Latest Videos

Jumaat, 7 Mac 2014

Mengenal HTML!!!

Assalamulaikum, jika entri sebelum ni saya menulis tentang cara membuat drop down tab menu untuk diletakkan di dalam blog. Untuk entri kali ini, saya ingin pula mengajak anda mengenal HTML. Realitinya, file-file yang ditulis dalam drop down tab menu yang telah saya terangkan itu merupakan file-file dalam format HTML.

Jadi, HTML itu apa?
Mesti anda tertanya-tanyakan!!!

Jadi, dapatlah diterangkan di sini bahawa HTML adalah singkatan dari Hyper Text Markup Language. HTML digunakan untuk membuat laman web termasuklah blog. Sebuah file dokumen yang ditulis dalam format HTML akan dibaca dan diterjemahkan oleh web browser seperti Internet Explorer, Firefox Modzilla dan lain-lain lagi untuk kemudian disajikan dalam bentuk web.

File-file yang ditulis dalam format HTML disimpan ekstensif .htm atau .html. File-file tersebut dapat ditulis atau ditaip menggunakan berbagai macam teks editor, Notepad, Wordpad dan sebagainya. Jadi, jangan cakap Notepad tu tak berguna walaupun kebanyakan orang tidak menggunakannya. Hanya digunakan oleh secara meluas oleh programmer. Ok, itu je yang nak dishare untuk entri kali ini, bye.



'We Share, We Learn and We Seed'




Khamis, 6 Mac 2014

Mengapakah di Malaysia Kristian Lebih Pesat Berkembang Berbanding Islam?

Mengapakah di Malaysia Kristian Lebih Pesat Berkembang Berbanding Islam?  

Jawapannya:
  1. Orang Islam menjual/memperdagangkan agamanya. Air jampi dijual, jus Tok Guru kononnya telah dijampi. Minyak ubat urut Anugerah kononnya dibacakan ayat suci 30 juzuk dijual dengan harga mahal. Agama Kristian tak jual malahan produknya diberi percuma.
  2. Ustaz-ustaz mengajar agama “demand”/meminta bayaran tinggi. Mubaligh Kristian berdakwah secara percuma. Sehingga jauh ke pendalaman. Malahan ada yang menanggung sendiri makan minum dan tempat tinggalnya.
  3. Jabatan Agama Islam sibuk nak tangkap khalwat, orang pergi karaoke dan bernikah di Siam. Agama Kristian sibuk membantu orang dalam kesusahan (janda, miskin, mangsa tanah runtuh, banjir).
  4. Gereja boleh dimasuki bila-bila masa tetapi masjid dikunci. (Tak bagi orang masuk, tidur kononnya).
  5. Imam solat kerana waktu kerjanya (dibayar gaji), paderi sukarela.
  6. Air zam zam dijual mahal tetapi Kristian memberi holy water secara percuma.
  7. Jabatan Agama Islam sibuk menghukum dan menakutkan orang tapi Kristian sibuk berdakwah.
  8. Ustaz-ustaz sibuk menjual tanah suci. membawa orang ke Mekah, Umrah. Harganya mahal. Bermotifkan keuntungan melampau. Paderi sibuk menaja orang orang susah membaiki rumah dan bantuan barang barang dapur. 
  9. Pegawai-pegawai Jabatan Agama Islam, Jabatan Zakat sibuk promosi nak naik gred bergaji besar. Bajet "pengurusan" lebih besar dibandingkan kepada golongan asnaf. Paderi sibuk membuat kebajikan.
 (Sumber : Cari Forum)        

Rabu, 5 Mac 2014

Cara Buat Drop Down Tab Menu!!!


Anda nak tak blog anda ada drop down tab menu seperti ini.

Kalau nak try ikut apa yang saya ajar kat bawah ini...

 Cara membuat drop down tab menu di blog sebenarnya sangat mudah. Ketika ini, semakin banyak blogger baru yang tertarik untuk belajar membuat drop down tab menu. Jadi kali ini saya hendak mengajar cara membuat drop down tab menu secara horizontal. Ikut step by step tau..

MEMASANG CSS MENU DROP DOWN DI BLOG
  • Login ke dalam akaun blogger anda
  • Pilih blog yang anda hendak pasang
  • Pilih Menu Template
  • Klik tab EDIT HTML.
  • Cari Blogger Template Style
  • Letak kod berikut di bawah Blogger Template Style



/*----- MBT Drop Down Menu ----*/

#mbtnavbar {
    background: #FDD017;
    width: 920px;
    color: #000000;
        margin: 0px;
        padding: 0;
        position: relative;
        border-top:0px solid #960100;
        height:35px;
}

#mbtnav {
    margin: 0;
    padding: 0;
}
#mbtnav ul {
    float: left;
    list-style: none;
    margin: 0;
    padding: 0;
}
#mbtnav li {
    list-style: none;
    margin: 0;
    padding: 0;
        border-left:none;
        border-right:none;
        height:35px;
}
#mbtnav li a, #mbtnav li a:link, #mbtnav li a:visited {
    color: #000000;
    display: block;
   font:normal 12px Helvetica, sans-serif;
   margin: 0;
    padding: 9px 12px 10px 12px;
        text-decoration: none;
      
}
#mbtnav li a:hover, #mbtnav li a:active {
    background: #FFF;
    color: #000000;
    display: block;
    text-decoration: none;
        margin: 0;
    padding: 9px 12px 10px 12px;
       
   
       
}
#mbtnav li {
    float: left;
    padding: 0;
}
#mbtnav li ul {
    z-index: 9999;
    position: absolute;
    left: -999em;
    height: auto;
    width: 160px;
    margin: 0;
    padding: 0;
}
#mbtnav li ul a {
    width: 140px;
}
#mbtnav li ul ul {
    margin: -25px 0 0 161px;
}
#mbtnav li:hover ul ul, #mbtnav li:hover ul ul ul, #mbtnav li.sfhover ul ul, #mbtnav li.sfhover ul ul ul {
    left: -999em;
}
#mbtnav li:hover ul, #mbtnav li li:hover ul, #mbtnav li li li:hover ul, #mbtnav li.sfhover ul, #mbtnav li li.sfhover ul, #mbtnav li li li.sfhover ul {
    left: auto;
}
#mbtnav li:hover, #mbtnav li.sfhover {
    position: static;
}
#mbtnav li li a, #mbtnav li li a:link, #mbtnav li li a:visited {
    background: #FFF;
    width: 120px;
    color: #000000;
    display: block;
    font:normal 12px Helvetica, sans-serif;
    margin: 0;
    padding: 9px 12px 10px 12px;
        text-decoration: none;
z-index:9999;
border-bottom:1px dotted #333;
    
}
#mbtnav li li a:hover, #mbtnavli li a:active {
    background: #000000;
    color: #FFF;
    display: block;
    margin: 0;
    padding: 9px 12px 10px 12px;
        text-decoration: none;
}

Kemudian, Save. 

MEMASANG KODE HTML DROP DOWN TAB MENU DI LAYOUT BLOG

  • Sekarang masuk ke Menu LAYOUT
  • Klik  ADD A GADGET
  • Pilih HTML/JAVASCRIPT. Biarkan ruang judul nama gadget kosong, lalu copy paste kode di bawah ini ke ruang HTML yang tersedia




  • Edit semua nama menu sesuai keinginan anda. Jangan lupa menggantikan tanda @ dengan url blog anda.
  • Begitu juga gantikan # dengan alamat URL yang anda inginkan (selalunya buat dlm pages)
  • Klik SAVE.

Senang tak!!!

Selasa, 4 Mac 2014

Telegram vs WhatsApp


Mana pilhan anda?

(Sumber : cari forum)

Sabtu, 1 Mac 2014

WALLET : SMARTPHONE + TABLET + NOTE DALAM SATU PERANTI!!!

Wallet!! Apa tu? Ni bukan dompet tau..

Wallet merupakan sebuah konsep peranti pintar android 3 dalam 1. Macam kopi pulak eik. Ia sebuah smartphone, note dan tablet yang apabila dilipat kelihatan seperti dompet. Apabila Wallet dibuka ia akan menjadi tablet. Salah sebuah skrin Wallet boleh ditanggalkan dan ianya akan berfungsi sebagai sebuah telefon. Konsep ini dihasilkan oleh Claudia Copersito dari Clocop Design. Tapi ini hanyalah konsep je. Belum dikomersilkan lagi....






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
This Blog is Protected. Copyright 2010 © Design By Fauzan Al-yildizlillar