Latest Videos

Isnin, 15 Ogos 2016

Khasiat Ajinomoto!!!


Ajinomoto

Siapa kata ajinomoto takde khasiat. Sebenarnya ada tapi hanya untuk pokok je la. Untuk manusia memang tiada. Jom kita tengok apa khasiatnya untuk pokok:-

1. Menyuburkan tanaman

Manfaat pertama dari MSG ajinomoto untuk tanaman yaitu dapat menambah kesuburan pada tanaman. Kandungan unsur natrium yang tinggi yang tekandung didalam MSG ajinomoto ini dapat mempengaruhi tingkat kesuburan tanaman tersebut. Dengan menyiram tanaman menggunakan larutan MSG dengan air secara teratur, maka tingkat kesuburan tanaman akan menjadi lebih baik lagi, yang ditandai dengan :

Daun yang lebih hijau
Daun tanaman yang lebat, dan
Tanaman menjadi lebih sehat

2. Mempercepat pertumbuhan tanaman

Manfaat lain dari kandungan natrium yang terkandung pada ajinomoto MSG ini adalah untuk mempercepat proses pertumbuhan tanaman. Manfaat ajinomoto untuk tanaman yaitu membuat proses pertumbuhan tanaman menjadi lebih cepat, daun menjadi lebih cepat menghijau, dan batang tanaman yang menjadi lebih cepat besar dan berkembang.

3. Mempercepat munculnya bunga

Selain dapat mempercepat pertumbuhan dari tanaman, MSG ajinomoto juga dapat mempercepat proses partumbuhan bunga pada tanaman tersebut. Proses ini diyakini tidak berdampak buruk, kerana bunga yang muncul, namun warna dan bentuk dari bunga yang muncul tidak berubah.

4. Memenuhi keperluan nutrisi pada tanaman

Tidak hanya kita manusia dan haiwan, tanaman juga ternyata memerlukan nutrisi yang lengkap untuk dapat bertahan hidup. Biasanya nutrisi untuk tanaman diperoleh dari baja-baja yang sering kita gunakan. Namun demikian ada kalanya harga baja yang sedikit mahal, sehingga membuat proses pemberian makanan atau pembajaan menjadi sedikit tergendala. Untuk mengatasi masalah ini anda boleh menggantikan baja kimia tersebut dengan menyiramkan tanaman tersebut dengan larutan MSG. Siramkanlah larutan air MSG ajinomoto ini  ke tanaman kesayangan anda agar mereka boleh tumbuh subur dan keperluan nutrisinya dipenuhi dengan baik.

5. Tanaman menjadi lebih sehat dan tidak mudah mati

Selasa, 2 Ogos 2016

Cara Kreatif Mengendali Wayar Yang Berselirat!!!

Wayar dirumah anda berselirat? Cuba tengok gambar-gambar kat bawah ni macam mana cara nak mengendali wayar yang berselirat :-










Nampak kemas dan cantik. Mudahkan!!! (^_^)

Selasa, 2 Februari 2016

Dah Berabuk!!!

      Fuh..lamanya tak tulis entri dalam blog ni. Dah jadi hidup segan mati tak mahu je blog ni. Sebenarnya bukan tak anak update tapi idea tak ada...huhuhu.. Ya la kan, tak kan nak copy paste posting orang je masuk dalam ni. Kena la masukkan idea-idea sendiri coz blog ni pun berkaitan apa yang ada diminda saya. Disamping takde idea, saya pun sedang struggle untuk sembuh dari penyakit TB. Tiba2 plak kena TB pertengahan bulan Oktober tahun lepas. Kena tahan kat wad dua minggu tu. Hasilnya kena la telan ubat tiap-tiap hari selama 6 bulan. Sekarang ni dalam tempoh kena telan ubat la. Bersabar je la, lg 2 bulan setengah je. Itu je la, sebagai permulaan untuk tahun ni. Doakan saya semoga cepat sembuh amin...(^_^)  


kurus tak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
This Blog is Protected. Copyright 2010 © Design By Fauzan Al-yildizlillar